Waarom dragen?

Je baby voelt zich veilig dichtbij de ouder. Dichtbij de bekende geur, dichtbij die rustige hartslag van papa of mama. Geborgenheid!

In de draagdoek gaat het hechtingsproces, na gemiddeld negen maanden zwangerschap, verder tussen jou en je kindje. Een baby heeft als het net geboren wordt huidhonger. Het wil graag veel lichamelijk contact en dan het liefst huid op huid contact. Door lichamelijk contact kan het kindje stress reduceren waardoor het hormoon oxytocine aangemaakt wordt( Ook wel liefdeshormoon genoemd). Zieke kindjes willen vaak heel de dag aan hun ouder plakken. Een draagdoek is dan echt een uitkomst. Je kan non-stop troost en steun bieden.

En wie kent er niet de verhalen van het uren lang rondlopen met de baby op je arm. Op den duur wordt het zwaar! En je kan verder niks doen! In een draagdoek knopen is dan zeer praktisch. Je hebt heerlijk je handen vrij!

Het dragen van kinderen is eeuwenoud en wordt in alle werelddelen gedaan. Vroeger gingen de mannen uitjagen en de vrouw verzorgde de kinderen en werkte om het huis. Echter je kindje alleen achterlaten was gevaarlijk in verband met roofdieren. Daarom werd het kindje gedragen. Kinderen werden gedragen op buik, rug of heup. In manden of stukken stof.

afrikaanse vrouw draagt kind in torsodoek. torsodragen

In Nederland werd vroeger ook veel gedragen. De kinderwagen werd pas vanaf 1920 geïntroduceerd.